Putopisac

Povratak u Keniju i Mombasa

30.04.2010 (dan 16)

Bujumbura, Mwanza, Mombasa

Cijelu noć i jutro je padala kiša. Pijemo kafu u našem hotelu. Oni ovdje obično serviraju 2 litre vrele vode u termos – boci i kafu dodaješ sam, tako da možeš popiti koliko hoćeš. Sad je oko 9.00 i nadamo se da će kiša stati bar do podne. Izgleda da je neko jutros ubijen nedaleko od našeg hotela. Željko je vidio kako mu ubacuju tijelo u kombi i kako peru ulicu. Vjerovatno neki lopov kojeg je ukokalo obezbjeđenje. Odmah smo izašli da vidimo ima li nekih tragova, ali je na ulici sve opet sasvim normalno. To i nije neki događaj ovdje. Šetali smo još malo po gradu. Neka budala stala na sred ulice, izvadio alatku i piša. Valjda je i to normalno ovdje. Zatim smo se vratili u sobu i malo se odmarali do podne. Uzeli smo taxi do aerodroma. Aerodrom je mali i izgleda prilično jadno, a vojska ga obezbjeđuje sa svih strana. U 14.30 poletili smo kenijskom niskobudžetnom kompanijom Fly540 za Nairobi. Avion ne ulijeva povjerenje, a sjedišta su slobodna, sjedi se ko gdje hoće. Nakon kraćeg vremena i prelijetanja jezera Viktorija, sletili smo u grad Mwanza u Tanzaniji da pokupimo još putnika. Ovaj avion izgleda funkcioniše kao taxi. Valjda neće još stajati? U 17.00 sletili u Nairobi. Tu smo se nakon čekanja od pola sata prebacili na domaće letove i poletili za Mombasu. Dobra vijest je da nam kenijska viza i dalje važi tako da nam ne treba nova. Nakon sat leta, stigli smo u Mombasu oko 8 naveče.

KENIJA

Na aerodromu u Mombasi pokušavamo da promjenimo nešto malo novca jer nemamo kenijskih šilinga, ali je sve zatvoreno. Jedan policajac se nudi da nam pomogne da razmijenimo 20$ i nakon što je razmijenio pare, traži 1$ za kafu, što mu i dajemo. Opet dolazimo u nama već poznato “Give me 1$, give me something small” područje. Tanzanija je još gora, tamo svi nešto traže i prose, ili su još bezobrazniji po pitanju cijena.
Mombasa

Mombasa

U Ruandi toga nema. Pretpostavljam da je do mentaliteta. Nakon kraćeg cijenkanja sa taxistom, za 800 Ksh idemo do grada i hotela Berachi. Ovo je teška rupa od hotela, a sobe su prljave. Hotel nam se ne sviđa pa idemo dalje. Sa ovim taxistom obilazimo bar još 5-6 nekih manjih hotela u blizini, ali je sve užasno prljavo. Neki od hotela su okupljališta lopova i kurvi. A ništa nije ispod 10 eura. Na kraju nalazimo hotel Excellent, soba za 15 eura, ali odlična, imamo 4 kreveta i kupatilo. Za afričke uslove, ovo je sasvim prihvatljivo. Dole u prizemlju je bar, pa smo odmah otišli na po jedno Tusker pivo. Parkirali smo se za šank, atmosfera je pomalo sumorna, kafana je prljava rupa koja pomalo liči na one naše seoske kafane. To je veliki prostor sa vrlo slabim osvjetljenjem. Tu je još par crnaca koji pijuckaju svoje piće. Vratili smo se u sobu da bi vidjeli da je nestalo struje i vode. Odlično.

<< prethodna                                                                                  sledeća >>