Putopisac

Laos

LAOS

 

07.08.2008 (dan 16)

Vientiane

Nakon 22 sata vožnje i gužvanja u autobusu, stižem oko 16.00 u glavni grad Laosa – Vientiane ili lokalno Viang Chan. Vientiane ima oko 200.000 stanovnika. Laos je država u centralnom dijelu Indokine bez izlaza na more. Ima oko 6.7 miliona stanovnika.

Vientiane

Vientiane

Nekadašnja francuska kolonija dobila je nezavisnost 1945. godine, iako je sve do 1954. godine Laos bio pod francuskom kontrolom. Godine 1975. su komunisti uz pomoć armije Sjevernog Vijetnama i SSSR-a, srušili kraljevsku vladu i natjerali kralja Savang Vatthana u izgnanstvo, gdje je nedugo zatim i umro u zatočeništvu.Laos je jednopartijska socijalistička republika, a na vlasti je Narodna revolucionarna partija Laosa. Laos ima slabo razvijenu infrastrukturu, željeznica ne postoji, a puteva je malo i povezuju samo najvažnije centre u zemlji. Ostalo je sve netaknuta priroda, koja je predivna. Na bus stanici uzimam tuk-tuk koji me vozi nekoliko km do centra grada. Sada je potrebno naći sobu. Gesthausa ima priličan broj, ali na moje veliko iznenađenje, sve je puno. Ima slobodnih soba za 3 $ na mjestima koja su užasna i ne bi ih preporučio nikome.

Vientiane

Vientiane

Nakon skoro dva sata traganja i desetak pokušaja da nađem slobodnu sobu, nalazim odgovarajuću sobu u gesthausu „Joe“, u glavnoj ulici i šetalištu, uz rijeku Mekong. Lokacija je odlična, u centru svih zbivanja u gradu. Soba je 16 $ i prilično je čista i uredna. Vlasnik je neki ludak kod koga je sve zabranjeno. Po svim sobama i hodnicima je polijepio papiriće sa upozorenjima, zabranama i pravilnicima ponašanja. Grad je super!

Vientiane

Vientiane

Ovo je mali grad, sve se može obići za neka 2 – 3 sata. Postoji mnogo kafića i restorana i većina ih je smještena u mojoj ulici. U gradu je dosta turista. Naveče sam otišao u jedan bar u kojem su neki momci svirali prilično dobar rock.

<< prethodna                                                                                  sledeća >>